Chłodniejsze dni sprzyjają wieczorom spędzonym w domu z książką czy ulubionym serialem. Aby umilić sobie ten czas warto wypróbować herbatkę rozgrzewającą. Oto kilka przepisów na jej przygotowanie.
Wywar bazowy
Najbardziej popularną podstawę stanowi zwykła czarna herbata. Można także użyć ziołowych naparów zarówno w wersji gotowych lub skomponowanych według naszych potrzeb. Szczególnie warto zwrócić uwagę na szałwię, łagodzącą objawy bólu gardła, rumianek czy kwiatostany lipy, działające przeciwzapalnie. W przypadku ziół, wykorzystanych do naparów należy jednak pamiętać o odpowiednim czasie parzenia, aby wydobyć z nich najlepsze właściwości.
Jakie przyprawy do herbatki rozgrzewającej?
Komponując herbatkę rozgrzewającą warto zwrócić uwagę na odpowiednie przyprawy, nadające korzennego charakteru i wpływające pozytywnie na odporność. Jednymi z częściej dodawanymi składnikami herbaty rozgrzewającej jest imbir, cynamon i goździki. Dodatki te mają działanie rozgrzewające oraz przeciwzapalne. Imbir warto dodać w postaci korzenia ze względu na lepsze właściwości niż w formie sproszkowanej. Podobnie z cynamonem – można dodać go podczas podgrzewania zarówno w postaci laski, jak i przyprawy. Goździki nie tylko nadadzą piękny aromat, ale także mają właściwości antyseptyczne i pozwalają w zwalczaniu infekcji. Inne, równie często dodawane przyprawy to kardamon, gwiazdki anyżu czy nawet chili.
Słodkie i owocowe dodatki
Po wybraniu bazy i przypraw, możemy przejść do składników nadających słodyczy czy owocowego smaku. Dobrze sprawdzi się domowy syrop z malin, poprawiający odporność i bogaty w witaminę C czy miód, który posiada działanie antybakteryjne, łagodzi ból gardła i obniża ciśnienie krwi. Należy jednak pamiętać, aby nie dodawać miodu bezpośrednio do wrzątku, bo traci swoje cenne właściwości. Dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju owoce cytrusowe np. cytryny, pomarańcze. Jednak przed dodaniem plastra do napoju, należy je dokładnie umyć i sparzyć. Do herbatki można wykorzystać także kawałki jabłka czy suszone owoce np. żurawinę, owoc dzikiej róży i śliwki.
Herbatka rozgrzewająca na 3 sposoby
Napar z kwiatów lipy z sokiem malinowym
Szusz lipy zalej gorącą wodą, przykryj talerzykiem i odczekaj ok. 15 min. Po odcedzeniu, dodaj soku malinowego.
Herbata korzenna z dodatkiem cynamonu, kardamonu, goździków i pomarańczy
Pomarańcze po uprzednim sparzeniu dodajemy do przygotowanej wcześniej dowolnej herbaty. Dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu i goździki.
Herbata z jabłkiem (suszonym bądź świeżym), cynamonem i miodem
Do przygotowanej wcześniej herbaty dodajemy jabłko i nieco cynamonu. Aby wykorzystać lecznicze właściwości miodu, dodaj łyżeczkę do lekko ostudzonego napoju.
Możliwości przygotowania rozgrzewającej herbaty jest wiele i zależy od naszych preferencji. Składniki można dowolnie komponować i modyfikować, aby dopasować je do swoich gustu. Napój z pewnością nie tylko umili wieczór, ale także pomoże w walce z przeziębieniem i zmęczeniem.