Stal nierdzewna posiada sporo istotnych cech sprawiających, iż jest wykorzystywana w szerokim zakresie. Jej najistotniejsza zaleta to z oczywiście niepodatność na rdzę, która nie tylko gwarantuje wytrzymałość wytworzonych z niej elementów, ale także umożliwia im styczność z wilgotnymi materiałami i wodą. Oprócz tego stop ten jest obojętny chemicznie, co oznacza, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwasowym odczynie, a spis jego zalet zamyka gładka powierzchnia uniemożliwiająca rozwój mikroorganizmów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej – pojemniki na kosmetyki bądź artykuły spożywcze
Stabilność chemiczna i bezpieczeństwo mikrobiologiczne czynią ze stali nierdzewnej idealny budulec dla przemysłu spożywczego. Wyroby ze stali kwasoodpornej są chętnie wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które korzystają z nich w procesie wytwarzania, a później magazynowania artykułów spożywczych. W warzelniach piwa i zakładach piekarskich wyroby ze stali nierdzewnej wykorzystuje się w jako pojemniki fermentacyjne. Materiał ten jest także używany często w branży kosmetycznej i przez podmioty zajmujące się produkcją i dystrybucją rozcieńczalników, paliw i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka atrakcyjna estetyka w domu
Wytrzymałość na niekorzystne czynniki pogodowe (kwaśne deszcze, wysokie i niskie temperatury czy wilgotność) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale zdadzą egzamin w warunkach zewnętrznych (przykładowo jako balustrady balkonowe), a także na pływalniach (jako drabinki i poręcze). Ze względu na przyciągającą wzrok estetykę, jednakowo dobrze prezentują się także wewnątrz obiektów budowlanych – między innymi na klatkach schodowych. Poza tym jałowość stali nierdzewnej umożliwia użycie jej w gabinetach medycznych i szpitalach.