Sól kłodawska i himalajska – bogaty skład mineralny

Zobacz, gdzie zamówić sól kłodawską

Związkiem chemicznym niezbędnym do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy ma sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto ich używać w gastronomii?

Sól himalajska – jakie minerały zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie podkreśla smak posiłków. Choć nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 g dziennie) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak żelazo, selen czy cynk, a jednocześnie jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w kuchni

Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, żelaza czy potasu, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie zatraca swoich własności i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]