Zobacz, gdzie zamówić sól kłodawską
Związkiem chemicznym niezbędnym do właściwego działania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie cechy ma sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu warto ich używać w gastronomii?
Sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie podkreśla smak posiłków. Choć nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (nie więcej niż 6 g dziennie) są niezbędne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, czyli pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną oraz utrzymanie właściwego ciśnienia krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze złóż szacowanych na ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera wiele wartościowych pierwiastków oraz minerałów, takich jak żelazo, selen czy cynk, a jednocześnie jest pozbawiony szkodliwych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w kuchni
Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, żelaza czy potasu, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, dlatego nie zatraca swoich własności i jest łatwo wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest na co dzień wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.
Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]