Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie

Potrzebujesz soku z kiszonej kapusty? Skieruj się tutaj.

Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również nowe, dotychczas mniej lubiane warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych atutach żywności poddanej fermentacji nie sposób zapomnieć również o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy czy wszelkiego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób dostarczyć naszemu ciału witaminy niezastąpione dla jego właściwego działania.

Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający multum związków wpływających zbawiennie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to też skarbnica witamin. Godne uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek należy również pić ze względu na zawartość witaminy K i P, witamin z grupy B oraz znaczne stężenie soli mineralnych.

Z jakiego powodu trzeba pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Co więcej liczne witaminy polepszają działalność układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka czy niestrawność. Stanowią one także ochronę podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]