Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Jeśli szukasz czerwonego barszczu na zakwasie, powinieneś odwiedzić tę stronę.

To nieprawda, iż barszcz czerwony to danie wyłącznie świąteczna, którą podajemy na ogół w trakcie Wigilii albo znaczących rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków nadal trwa, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, lecz również jako uzupełnienie do wielu posiłków.

Barszcz czerwony – pasuje do kartofli i do pasztecików z grzybowym farszem

Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalny do ugotowania wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo sycącym daniem. Jednakże właśnie jego trochę słodki, a zarazem kwaskowaty aromat powoduje, iż doskonale stapia się on z różnorodnymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest multum – niektórzy przedkładają kartofle, jajko oraz kawałki kiełbasy, pozostali wrzucają do niego uszka z grzybami, kapustą czy też mięsem. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa na obiad, lecz również apetyczna przekąska lub ciepła kolacja – gorący kubeczek tej zupy bardzo dobrze podkreśli smak drożdżówki z kapuścianym nadzieniem bądź chrupiącego pasztecika z grzybami.

Należy zaakcentować, iż barszcz czerwony, jeżeli nie dodano do niego śmietany, jest zupą nietuczącą. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, bo zawiera kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także dużo żelaza, i z tej przyczyny rekomenduje się go anemikom. Natomiast ze względu na fakt, iż podstawą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem przeważnie spożywa się ją z dodatkami zawierającymi spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby cierpiące na cukrzycę.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak

Nie istnieje jeden przepis na barszcz czerwony – każdy w kuchni stosuje własne ulubione dodatki i inaczej doprawia tę zupę. Jedni wolą pikantny barszcz, dobrze pieprzny, pozostali dodają do niego odrobinę cukru, by wydobyć naturalny słodkawy aromat buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, gdy gotuje się go z użyciem zakwasu. Zupa na zakwasie z kiszonych buraków ma bardziej charakterystyczny, kwaskowaty aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a dodatkowo dostarcza organizmowi więcej kluczowych składników odżywczych. Zakwas z kwaszonych buraków można oczywiście przyrządzać na własną rękę, lecz okres fermentacji – w zależności od panujących w mieszkaniu warunków – trwa około tygodnia. Jeśli jednak raptownie dopadnie cię ochota na tę zupę, wcale nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.

Nasza lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]